Skip to content

Over Desray

  • Onlangs bracht Desray haar autobiografie ‘Dreams to Survive’ uit, een boek over passie, hoop & inspiratie.
  • Op 19 juni schreef Desray de finale van het muzikale NPO1 programma ‘Amazing Grace’ op haar naam.

Desray is al jaren een grote in het Nederlandse muzieklandschap. Haar doorbraak kwam als 18-jarige waarin ze de Soundmixshow won met haar vertolking van Anita Meyer waarna ze vervolgens terecht kwam in de stal van Joop van den Ende.

In 1993 werd zij de zangeres van 2 Brothers On The 4th Floor en scoorde ze vervolgens meerdere wereldhits. De 90’s act treedt nog regelmatig op in binnen- én buitenland.

 

Desray ‘Dreams of Magic’ en ‘Dreams to Survive’

Biografie

Het is misschien niet het genre dat we van haar gewend waren, maar wél de stijl die Desray past als de perfecte outfit.

Met haar nieuwe album ‘Dreams of Magic’ geeft ze haar nieuwe visitekaartje af. Aangenaam: Desray, voor al uw aanstekelijke Popmuziek vol Country-, Soul-, Gospel- en Americana-invloeden.

De Veelzijdigheid van Desray

De artiest Desray.

De naam van Desray is al jaren een grote in het Nederlandse muzieklandschap. Nadat ze als 18-jarige de Soundmixshow won met haar vertolking van Anita Meyer kwam ze terecht in de stal van Joop van den Ende. Vervolgens kwam haar grote doorbraak in 1994 als zangeres van de 90’s act ‘2 Brothers On The 4th Floor’.

2 Brothers on the 4th Floor

In hun glansrijke carrière verkochten “2 Brothers on the 4th Floor”, opgericht door Martin en Bobby Boer, meer dan 10.000.000 singles, albums en overige geluidsdragers in meer dan 23 landen wereldwijd. De groep behaalde met 2 albums en 18 singles in totaal 12 top 10 noteringen in binnen- en buitenland en ontvingen meerdere gouden en platina platen. Hits als “Dreams” en “Never Alone” stonden internationaal boven aan de hitlijsten en zijn vandaag de dag uitgegroeid naar regelrechte evergreens.

“Festivals en Nineties-feesten leven ontzettend onder fans en staan garant voor gezelligheid. Ik ben dankbaar de tijd van de 90’s te hebben mogen meegemaakt als zangeres van de groep 2 Brothers on the 4th Floor. Het vervult me met trots en liefde voor de groep. We treden nog regelmatig op in binnen en buitenland met de groep. De mooie avonturen die we beleefd hebben vind je in mijn biografie ‘Dreams to survive’ dat ik in het najaar zal uitbrengen.”

Naast ‘2 Brothers on the 4th Floor’ heeft Desray nog een andere groep waarmee ze optreedt. ‘Diva’s of Dance’ bestaande uit Anita Doth (2Unlimited), Linda estelle (T-Spoon), Nance (Twenty 4 seven) en Ingrid Simons (de stem van DJ Paul Elstak). Voor alle vrolijke herkenbare 90’s hits.

0804-144807-0143_IH aangepast

De zelfstandige ondernemer in Desray.

Ze is zelfstandig ondernemer en sinds 2018 is zij mede-eigenaresse van de Lakeside Studio Loosdrecht. Daar worden muziekproducties gemaakt door gitarist en producer Patrick Drabe.
Patrick en Desray werken samen met artiesten, songwriters en muzikanten, om elkaar te versterken in het verwezenlijken van hun ambities.

De Coach Desray.

Desray is de afgelopen jaren een van de gespecialiseerde vocalcoaches geweest bij Vocal Center, het grootste netwerk van stemspecialisten in Nederland.
Ze maakt workshops op maat voor het bedrijfsleven en particulieren. De workshops zorgen voor verbinding, overwinning en vrolijkheid. “In de workshops leert men elkaar op een hele andere manier kennen dan op het werk. De menselijke kant komt meer naar boven wat voor begrip voor de ander zorgt. Zingen is een heerlijke uitingsvorm en die liefde voor zingen wil ik graag overbrengen op mensen.”

De organisator Desray

Muziek is dus de verbindende factor en om die verbinding te blijven voelen organiseert zij ook live-optredens in de vorm van intieme Huiskamerconcerten. Van 2008 tot 2016 presenteerde zij haar maandelijkse muzikale live sessies Desray & Friends, Music Legends en Back to the Essence. Met band en bekende gastartiesten traden zij op op verschillende locaties in het land. Desray is nog steeds actief in het organiseren van haar tuin- en huiskamerconcerten.

De songwriter Desray

Juist door haar veelzijdigheid was het vinden van een eigen richting niet makkelijk. Het heeft dan ook een paar jaar geduurd tot ze bij de kern kwam.

“Ik wilde iets unieks bijdragen, een stijl die ik me eigen kon maken, en vanuit mijn eigen passie en hart kunnen zingen.”

Op haar zoektocht ging ze terug naar haar roots, de muziek die haar ouders vroeger thuis draaiden: Simon & Garfunkel, Johnny Cash, Eric Clapton, The Eagles. Maar Desray zocht verder, naar artiesten van nu. Zo kwam ze terecht bij de countryband Rascal Flatts, in de VS een grote speler. Vrouwelijke inspiratiebronnen bleken zangeressen als Martina McBride, Dolly Parton, Bonnie Raitt, Carrie Underwood. Sheryl Crow en Melissa Etheridge. Daarnaast ontdekte ze de serie Nashville, en dan vooral de muziek erin. 

“Mooie liedjes, die me raken. Dát soort muziek wilde ik ook maken.”

De stad Nashville bleek een goede plek om te beginnen. Vanaf 2015 vond ze haar schrijfpartners, zoals de daar gevestigde Ier Don Mescall, die schreef voor artiesten als Sharon Corr (The Corrs), Ronan Keating en (daar zijn ze weer!) Rascal Flatts.
Ook nam ze een duet op met Richie McDonald van de legendarische countryband Lonestar en schreef in Nederland met Tony Cornelissen (Kane, DI-RECT, Van Dik Hout).

Met haar producer, tevens geliefde Patrick Drabe dook ze de studio in met als resultaat haar solo-album ‘Dreams of Magic’ met daarop 17 prachtige inspirerende songs.

Het eerste resultaat dat daarvan werd uitgebracht was overtuigend: de single ‘You Can Be Loved’ is het perfecte voorproefje van het album dat er uiteindelijk moet komen. Niet alleen past het muzikaal perfect, ook de boodschap is er een die Desray nauw aan het hart gaat. “You Can Be Loved” gaat over de minderheden in onze samenleving en de mensen die zich daarvoor inzetten, waar ik een grenzeloze bewondering voor heb. Voor mij is het belangrijk om met mijn teksten positieve gedachten de wereld in te brengen. Songs geschreven vanuit liefde.” Om het idee extra kracht bij te zetten, werd de clip voor de single opgenomen in De Cocon, het centrum voor daklozenopvang in Hilversum.

Borstkanker.

Eind 2019 kreeg Desray de diagnose borstkanker te horen.
Na een zware periode van chemotherapie in 2020 en een herstelperiode is Desray nu weer helemaal genezen. Deze levenservaring en de coronaperiode ziet Desray als een geschenk dat ze niet had willen missen. De transformatie die ze heeft ondergaan kwam onverwachts maar op het juiste moment daar zij naar meer verdieping in het leven zocht. Met dankbaarheid voor het leven kijkt ze terug op deze moeilijke en zware tijd.

Eenmaal genezen werd Desray gevraagd om mee te doen met het muzikale NPO1 programma ‘Amazing Grace’, waar zij vervolgens in juni 2022 de finale op haar naam schreef. Dat leverde magische muzikale momenten op. De winst van het programma vormt de perfecte opmaat naar de release van haar nieuwe soloalbum.

‘Dreams of Magic’

“Gospel betekent voor mij in overgave zingen vanuit het diepste van je hart. De ‘winst’ in Amazing Grace voelt dan ook niet als het neerzetten van de beste prestatie maar als een bevestiging daarvan. Dit programma had op geen beter moment op mijn pad kunnen komen. Deze periode voelt als een start van een nieuwe fase in mijn carrière, naast het werk dat ik met 2 Brothers on the 4th Floor doe. De afgelopen zeven jaar heb ik gewerkt aan mijn album. Songwriting heeft me door de moeilijke periodes heen geholpen.

Ik heb mezelf een aantal essentiële vragen gesteld. Waar droom ik nog van? Wie ben ik als soloartiest naast het gezicht van 2 Brothers? Wat heb ik van mijn levenservaringen geleerd en welke stijl van muziek past bij mij?
‘Dreams of Magic’ is de titel en het resultaat van de zoektocht naar het antwoord op al deze vragen. Ik heb geleerd om naar mijn hart te luisteren. Het leven heeft voor mij iets magisch en mijn dromen weten te realiseren geeft mij levensvreugde, vertrouwen en kracht. Vandaar ‘Dreams of Magic’. Positieve songs over hoop, liefde, vertrouwen en verbinding.
Een nieuwe stijl. Popmuziek met country, soul en gospel invloeden.

De Inspirator Desray

Ik deel graag mijn verhaal om mensen te kunnen inspireren hun dromen waar te maken.

Al op jonge leeftijd leefde ik mijn droom. Door het grote succes en de internationale bekendheid als zangeres van 2 Brothers on the 4th Floor beleefde ik vele avonturen en reisde ik de wereld rond. Een bijzonder leven dat hoge pieken kent maar waarin ik net zo goed ook te maken kreeg met diepe dalen. In de muziek draait het om doorzettingsvermogen en jezelf steeds weer opnieuw uitvinden. Door niet op te geven en mijn intuïtie te blijven volgen, creëerde ik steeds meer het leven dat ík graag wilde. Wel ging dat vaak gepaard met angsten die ik moest overwinnen om in een gevoel van liefde voor mezelf terecht te komen. Ik leerde mezelf beter kennen en leerde naar mijn hart te luisteren. Door – ondanks mijn angsten – door te zetten, groeide mijn zelfvertrouwen.

In mijn ziekteperiode kreeg ik de tijd om te schrijven over mijn leven. Langzaamaan kon ik de stem van mijn hart weer horen spreken. Wat kan een mens toch veel meemaken in het leven…

Door stil te staan bij het leven en letterlijk ook de stilte en rust op te zoeken, kon ik mijn ervaringen opschrijven en ontstond er een mooie persoonlijke groei en ontwikkeling. De mystiek van het leven en de mens hebben mij immers altijd al geboeid en ik raak nooit uitgeleerd. Ik kreeg nieuwe inspiratie en mijn levenszin kwam terug.

Mijn verhaal over de muziek, mijn ziekte, passie, hoop en liefde wil ik graag met jullie delen in de vorm van mijn boek ‘Dreams to Survive’ en nieuwe muziek, mijn album ‘Dreams of Magic’, dat als een rode draad door het boek loopt. Houd de agenda in de gaten want binnenkort kom ik zowel het boek als de muziek misschien wel live met je delen.

Foto’s

Live

Fotoshoots